Artikel / Nyheter / Recensioner

Jagwar Ma på Avalon

Australiensiska trion Jagwar Ma slog igenom med sitt hyllade debutalbum Howlin 2013, efter det följde ett intensivt turnerande där bandet i princip spelat världen runt. Nomineringar i hemlandet ramlade in och man vann bland annat pris för bästa liveband. Ifjol släpptes uppföljaren Every Now & Then, ett album som varken var lika spännande eller omtalat. Därför är förväntningarna något kluvna när Jagwar Ma kliver på scenen i det vackra Avalontältet.

Det är svårt att kategorisera Jagwar Mas musik. Bandet rör sig i ett eget litet vrå där man i princip är ensamma. Detta har gjort att man fått agera support till spridda akter som såväl The xx som Tame Impala. I materialet går det att tyda influenser från dub, psych, britpop-refränger och Madchester-rytmer. En salig blandning av mycket svängigt här i världen och det är live Jagwar Ma lyckas sy ihop denna välfyllda påse på ett lysande och sömlöst sätt.

Ledda av Jono Ma bakom spakarna bryter bandet ner sitt material för att sedan bygga upp till det ständigt säkra klimaxet. Sångaren Gabriel med sin träffsäkra röst och basisten Jack Freeman är dock bägge viktiga beståndsdelar när det extremt samspelta bandet spelar utan stopp.

Konsertens bästa stunder kommer under låtarna från första albumet – What Love, Uncertainty, Come Save Me och The Throw känns i sitt liveformat än idag spännande. Dock ska det poängteras att både det nya och gamla förenas väl i Jagwar Mas livekoncept som gör att man definitivt sticker ut i det indiefack man, kanske något felaktigt, placerats i.

Jagwar Ma gör en bra konsert på scen men trots regnet utanför är det inte många som tagit sig in till tältet. En förklaring kan vara att Foo Fighters samtidigt håller på att ta det definitiva klivet in till gubbrocken inför en storpublik på Orange. Trots det är det tråkigt att Jagwar Ma i Skandinavien aldrig riktigt verkar få den livestatus man förtjänar, för det är just under spelningarna bandet får blomma ut som mest och visa sin styrka.

 

Betyg: 5/7

Advertisements

Kommentera

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s