Artikel / Nyheter / Recensioner

The Avalanches på Apollo

The Avalanches är ett av banden på Roskilde med märkligast karriär. Efter att ha bildats 1997 släppte samplemästarna debutalbumet Since I Left You år 2000, ett album som blev en omdelbar klassiker och anses vara ett av 00-talets bästa. The Avalanches turnerade åren kring albumet men interna, ännu inte alla klargjorda, problem gjorde att uppföljaren fick vänta hela vägen tills 2016. Kvar av åtta medlemmar fanns på pressbilderna då bara tre – Tony Di Blasi, Robbie Chater och James Dela Cruz – den sistnämnda hade dessutom precis lämnat gruppen på grund av misslyckade kontraktsförhandlingar men användes ändå i PR för albumet. Live har man med sig rapparen Spank Rock, sångerskan Eliza Wolfgramm samt trummisen Paris Jeffree och armén av turntables är således utbytt till fler liveelement.

I och med att storheten i Avalanches finns i albumens helhetskoncept är det en något nervös men förväntansfull publik som står framför ett regnigt Apollo. Spelningen öppnas på bästa sätt när Because I’m Me matchas ihop med sin parhäst Frankie Sinatra, bägge från fjolårets comebackalbum. Livekonceptet funkar i dessa stunder väl och det är en riktigt positiv energi The Avalanches skickar ut från den fyrkantiga scenen.

Videoprojektionerna är snygga och hämtar likt Avalanches själva inspiration från popkulturens alla hörn. The Beatles, Seinfeld, Simpsons, 80-talsbilder från New York och mycket mer samlas bakom det flexibla liveband där Robbie och Tony ibland lämnas ensamma med enbart trummisen. Snuttar av allt från Nina Simone och Queens Of The Stone Age får agera intro och man gör även en cover på The Clashs The Guns Of Brixton vars basgång aldrig kommer att bli uttjatad.

Setlisten är sammansatt på ett genomtänkt sätt där de mest livevänliga låtarna tagits ut från Melbournegruppens två album. Flight Tonight och Frontier Psychatrist ger en mörkare ton medan Noisy Eater och Subways blir färgexplosioner. Livebandets dynamiska kraft stärker konserten på samma sätt. När Tony och Robbie lämnas ensamma med enbart Paris kanaliserar man det första albumets hårdare anslag och med Spank Rock och Eliza sprider man Wildflowers solsken på den blöta Roskildepubliken. Tony Di Blasi tar oväntat vackert ton på If I Was A Folkstar vilket blir en hörnsten som förenar Avalanches bägge album.

När Avalanches sen avslutar med Since I Left You är det en välfylld timme som uppfyllt de många förväntningar som finns på bandet. En gryta av allt det som gör Avalanches till ett av de mest unika banden på årets Roskilde.

Betyg: 6/7

Advertisements

Kommentera

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s