Artikel / Lyssna

FVIndies guide till Way Out West 2017

Återigen åker vi långt långt västerut för att täcka Göteborgs Stockholmsvecka, Way Out West med andra ord. Det blir som vanligt rapporter, recensioner och risiga bilder på Twitter under festivalen, men innan dess bjuder vi givetvis på en traditionell guide till vad du inte får missa under årets upplaga. 

Samlingssida
Spelschema
Vår Twitter

Torsdag
Way Out West 2017 års första dag bjuder på festivalens kanske mest fullspäckade eftermiddag. The Radio Dept. inleder kalaset redan kl 14.30 i Linnétältet. Lundabandet är ett av 2000-talets mest älskade svenska indieband och gör med fjolårets comebackalbum i ryggen sitt första besök i Slottsskogen sedan 2010. Trots att man aldrig gjort sig ett namn som något särskilt entusiastiskt liveband är det en självklar start på festivalen för den som vill minnas den gamla goda tiden när indiebokningar var Way Out Wests signum. Redan kl 15.30 är det dags att göra debut på dansscenen Dungen då kreddiga DJ-stjärnan The Black Madonna visar upp sin dynamiska dansmusik.

Angel Olsen (Linné, 15.50) hade inför festivalsommaren varit ett givet tips, men förutsättningarna är nu något förändrade. Trots ett av fjolårets bästa album och en fantastik spelning på Debaser under hösten var Olsen en av Roskildes största besvikelser tidigare i somras vilket gör ett besök till Linné till något av en chansning. Angel Olsen verkade osams med sitt band, publiken, vädret, sig själv och allt däremellan under spelningen i Danmark men förhoppningsvis blir det revansch i Linnétältet. En varning är att inte använda tältet som regnskydd, då Olsen bad sådana besökare dra åt helvete när hon spelade framför en  av syndafloden skärrad publik på Roskilde – supertrevligt för alla inblandade. Tältet får senare besök av excentriske rapparen Danny Brown (17.15), som även han stod för ett av fjolårets bästa album, men efter det är det middagsdags och således tillfälle för en av festivalens eventuella höjdpunkter. Till middag föreslås den nya ölpizzan som verkar förena allt det goda här i livet, något som kan förtäras framför Fucking Åmål som visas på Höjden kl 18.30 – en “varför-inte?”-duo.

Med klassiker som Where Is My Mind?, Here Comes Your Man och Hey är Pixies utan tvekan en av årets stora legender på festivalen. Kl 20.15 intar man Azalea och trots att man gör det utan karaktäristiska basisten Kim Deal lär det bli något av en nostalgiresa med det skramliga Bostonbandet. Direkt efter Pixies gör förhoppningsvis Frank Ocean entré på Flamingo, en av vår tids mest hyllade och intressanta röster som troligtvis kommer stå för festivalens mest instagrammade spelning (om nu inte Pixies-farsorna går bananas). 2012 ställde den tidigare Odd Future-medlemmen in och ersattes av profilerade ersättningspatrullen Looptroop Rockers som meddelat att man kan tänka sig att ställa upp även i år ifall Frank Ocean inte skulle dyka upp.

Efter Frank Ocean är det dags att ge sig ut i Göteborgsnatten och Stay Out West. Utbudet är överlag något skralt på årets festival men på Pustervik hittar vi norska “scandi-popiga” (samtidens mest uttjatade musikterm) Anna Of The North och trippiga britterna i Let’s Eat Grandma som kan bli en av festivalens positiva överraskningar.

Fredag

Festivalens andra dag inleds förslagsvis med Jens Lekman(Linné, 12.50) som både hunnit med att släppa det kritikerrosade albumet Life Will See You Now och en egen parfym under 2017. Här finns läge för att vinna årets största fan-priset genom att stå längst fram, kunna alla låtar och samtidigt dofta som mannen på scenen.

Efter Jensa(har alltid velat skriva Jensa av någon oklar anledning) är det dags Perfume Genius(Linne, 14.40) charmigt välskrivna indiepop som förhoppningsvis får besökarna i Linnétältet att krama om varandra rejält.

Dagens första krock sker när Vince Staples äntrar Linné vid 16:20(lol) och Mac DeMarco intar Azalea tio minuter senare. Här ställs nyskapande hiphop mot akustiskt solskensmys och det är nog bäst att låta humöret för stunden avgöra. Mac DeMarco har tyvärr för vana att låta sina briljanta låtar och låttexter hamna i skymundan för allt pajaseri som pågår på scenen, speciellt på festivaler. Vince Staples har utvecklat hiphopen med varenda släpp han gjort och lär inte göra någon som är sugen på en intensiv spelning i ett kokande tält besviken.

Nästa krock sker mellan och Thee Oh Sees. Det kanske inte ett svårt val för de flesta i och med att MØ sålt ut för att bli nästa popdrottning men vi som var där när danskan fullkomligt körde över Linnétältet 2014 måste ändå ta en funderare. Thee Oh Sees nämns ofta som ett av världens viktigaste garage/post-punkband och släpper album lika flitigt som de nämns som ett utmärkt liveband.

Klockan 21.20 kliver The xx upp på Azalea och även om det omöjligt kan bli lika bra som på Roskilde tidigare i sommar är det någon ingen bör missa. Blandningen av minimalism och klubbpop har visat sig fungera utmärkt även på de allra största scenerna.

Eftersom det inte finns något speciellt att stressa till på Stay Out West denna dag kan en efter The xx lika gärna stanna på festivalområdet och antingen uppleva Samphas(Linné, 23.00) otroliga röst eller se när MØ förmodligen gästar Major Lazer(Flamingo, 22.45) och framför 2015 års stora sommarplåga Lean On.

Nattens val står sedan mellan att se experimentellt intensiva hiphopgruppen Death Grips som kliver på Rondo vid 01.30 eller ytterligare en kväll i scandipopens tecken, denna gång på Bananpiren där akter som Kelly Lee Owens, Janice och Sigrid alla spelar. Det kan även vara så att MØ(som ju verkar orka vad som helst) tar sig till Bananpiren och gästar Diplo som producerat ett flertal av hennes hits.

Lördag

Festivalens sista och svagaste dag är en bra dag för sovmorgon, då Cashmere Cat inte kliver upp på Dungen-scenen förrän 15.00. Den norska DJ:n släppte tidigare i år sitt efterlängtade debutalbum sprängfull med stjärngäster som bland annat The Weeknd, Francis and the Lights, Selena Gomez, Tory Lanez, Camila Cabello, MØ och SOPHIE.

Lördagen kommer till stora delar spenderas i Dungen, men om en behöver ett miljöombyte innan det är dags för Fatima Yamahaklockan 19.30 går det bra att vagga förbi smörindiesångaren Conor Oberst(Azalea, 16.20) eller sitta i utkanten av Linnétältet när Frida Hyvönen(Linné, 18.20) briljerar på pianot. Fatima Yamaha imponerade stort på oss både på Sónar i fjol och på Roskilde i år med dynamikfyllda set och superlåten What’s a Girl to Do som klimax.

Framåt kvällen står valet mellan att se Lana Del Rey (Flamingo, 22.40) som balanserar på den perfekta WOW-gränsen mellan poppigt och kredit med förmodligen exakt hela festivalen, eller ensam stå kvar i Dungen med Art Alfie(Dungen, 22.00) och låtsas att en är i Stockholm.

Sista nattens Stay Out West står valet mellan en technokväll på Rondo med Avalon Emerson och Marcel Dettmann och en psychkväll på Folkteatern med bland annat Kikagaku Moyo och Josefin Öhrn + The Liberation. Två helt olika sätt att totalt förlora sig själv i musiken är möjliga, dagsformen får helt enkelt avgöra.

Advertisements

Kommentera

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s