Artikel / Konserter / Recensioner

The xx på Azalea

Foto: Annika Berglund

Den introverta trion från London har slitits mellan minimalism och klubbmusik länge. Den lågmälda självbetitlade debuten följdes upp av vad som skulle vara ett mer dansant andraalbum. Live hade de länge lite svårt att veta vad de skulle satsa på, det blev lätt lite spretigt och halvhjärtat. Det är först nu efter en rejäl paus, att Jamie fått satsa på soloprojekt som Jamie xx och det tredje albumet I See You som allt landat på rätt plats.

Det är en väldig skillnad på bandet som spelade på Popaganda 2013 och nu i sommar på Roskilde och Way Out West. En helt annan självsäkerhet och balans mellan deras äldre och nyare material gör att hela framträdandet känns genomtänkt, dynamiskt intressant och håller publiken på tårna. Även om upplevelserna i Slottsskogen inte går att jämföra med det som skapas av stämningen och storleken på den danska giganten håller xx absolut sin del av avtalet.

De skäms inte, och det med rätta, för att klyschigt men snyggt inleda spelningen med Intro, följt av Crystalised, båda två stora hits för snart tio år sedan. Resan de sedan tar oss med på låter oss både uppleva brutal intimitet i Performance(som Romy framför ensam) och klubbextas i en version av Jamies solohit Loud Places och förstasingeln On Hold från bandets senaste album.

Det är få som klarar att få Slottsskogen att kännas intim men xx är precis rätt band för att klara av det. Det är ännu färre som kan komma undan med att precis som alla band som någonsin spelat i Sverige sagt, säga att vi är en väldigt snygg publik. När Oliver yttrar orden går det ändå nästan hem, endast tack vare att spelningen känns så äkta och nära.

Betyg: 5/7

Advertisements

Kommentera

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s