Artikel / Konserter / Nyheter / Recensioner

The Radio Dept. på Popaganda

När Lundabandet The Radio Dept. i fjol återvände med Running Out Of Love var det projektets första fullängdare på sex år. Albumet visade inte bara att man fortfarande håller utan Johan Duncanson och Martin Carlberg, som nu bildar Radio Dept., lyckades föra bandets musik till ny nivå med såväl musik som text i fas med samtiden. Det är också tre spår från senaste skivan som får inleda spelningen när Sloboda Narodu, Commited To The Cause och We Got Game blir början på Popagandas näst sista spelning 2017.

The Radio Dept. har alltid haft ett rykte av att vara högst oentusiastiska live, man spelar sin musik, har lite rök och ljus men inte mycket mer. Sådant är även fallet denna gång då bandet likt statyer står lugnt och uttråkat när man framför sin musik. Kontrasten blir blir extremt tydlig när till exempel Commited To The Causes Madchester-aktiga och högst dansvänliga rytmer bemöts med ett lamslaget band vilket även speglar sig i publiken.

“Popaganda först, sen höst” brukar det heta men med tanke på den kyla och mörkret som spritt sig över Eriksdalsbadet under lördagskvällen känns det som att hösten redan har tjuvstartat. Det kyliga vädret blir inte bättre av den iskalla stämning som Radio Dept. sprider omkring sig, detta trots en mycket bra setlist där guldklimpar från Clinging to a scheme och Pet Grief naturligt blandas med nyare material. Duncason står för några slappa “tack” mellan låtarna och det blir extremt talande när han ska påa bandets kanske största hit “Death To Fascism… Nej, förlåt… Heaven’s On Fire” – spelningen saknar inlevelse och trots bandets allt oftare politiska budskap dödar framförandet all uns av betydelse. Applåderna mellan spelningarna hör till sommarens blygsammaste och det enda som verkar hålla både publiken och bandet kvar är att musiken faktiskt håller helt för sig själv.

Heaven’s On Fire, Death To Fascism, Swedish Guns och Occupied står för avslutningen av konserten och på pappret är det en följd låtar få andra svenska band kan skryta med. Men The Radio Dept. vägrar skryta utan står endast plikttroget och framför sin musik som denna kväll inte förhöjs av det liveframträdandet som är bortglömt redan påväg till tunnelbanan hem. Till skillnad mot spelningen i Linnétältet på Way Out West tidigare i sommar har man ikväll inte på samma sätt ljudet med sig och de enorma ljudväggarna till exempel Occupied strävar efter att bygga upp uteblir. Med tanke på vilken potential Radio Dept. har i sitt material kan en spelning som denna inte ses som mer än godkänd och tyvärr får vi konstatera att Popagandas näst sista spelning blev det definitiva mordet på sommaren 2017.

Betyg: 4/7

Advertisements

Kommentera

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s