Artikel / Konserter / Recensioner

St. Vincent på Arena

Nästan på dagen tre år efter sin förra spelning på Roskilde är St. Vincent tillbaka i Arenatältet. Hon blir därmed den första artisten vi ser för andra gången på den danska åkern och även om den förra konserten lämnade en del att önska är förväntningarna höga. Senaste fullängdaren MASSEDUCTION håller jag personligen inte lika kär som det självbetitlade albumet från 2014 men en ny enhetlig konstnärlig idé och riktning som tilltalar mer än bara öronen har stakats ut. Musikvideos, omslag, scenkläder, egendesignade gitarrer och affischer har en tydlig röd tråd som passar väl ihop med både låtarnas känsla och text.

För dagen helt klädd i rött med lackkjol, höga stövlar, handskar som går upp över armbågarna, rött läppstift och spikrakt hår kliver Anne Clarke upp på scen till stort jubel. Med sig har hon samma band som under de tre senaste fullbandsturnéerna, den kvinnliga basisten Toko Yasuda får till skillnad från keyboardisten och trummisen visa sitt ansikte. De sistnämnda är nämligen helt täckta i beiga dräkter som skulle kunna vara hämtade från både en skräckfilm och ett barnprogram.

Att i en föreställning lyckas förmedla helhetsidén med det senaste alstret och samtidigt bjuda på variation med låtar från äldre album kan på förhand tyckas svårt men Anne Clarke lyckas utmärkt. I en setlist där hela 10 låtar från MASSEDUCTION finns med blandas då och då ett äldre verk in, ofta i en ny tappning som bättre passar helheten. Starten sker i ett rasande tempo där Sugarboy, Los Ageless, Savior och Masseduction avlöser varandra framför ständigt nya och blickfångande korta avantgardistiska filmloopar. Den perfekta refrängen i Los Ageless görs hårdare och mer direkt ochn slutet på Masseduction utmynnar i en uppvisning i till synes oansträngt men perfekt gitarrspel. Personliga favoriten Huey Newton får sedan en ny uppbyggnadsfas där en av hennes dräktförklädda musiker långsamt vandrar i cirklar runt henne, redo att knäppa på gitarren lagom till att det mäktiga riffet drar igång utan att Anne behöver flytta så mycket som ett finger.

Konserten fortsätter sedan länge i samma tempo, MASSEDUCTION står i fokus även om äldre Cruel och Cheerleader(framförallt den förstnämnda) är tydliga höjdpunkter. Näst senaste albumet ges också lite utrymme, framförallt i form av en tempoökad Rattlesnake som tyvärr känns något stressad istället för extra röjig, samt en ny råare tappning av Digital Witness som gör sig väldigt bra i det nya sammanhanget. Den stora skärmen i bakgrunden visar ständigt nya filmer som spolas fram och tillbaka på ett hypnotiserande sätt och blicken slits fram och tillbaka mellan skärmen och Anne, om en bara hade haft ett extra par ögon! Efter ett kortare tal om att hur sjuk världen än är finns det ändå alltid anledning att dansa framförs senaste hitten Fast Slow Disco(albumspåret Slow Disco i upptempotappning) som leder till spelningens största publikengagemang hittills innan bandet lämnar scenen.

Som extranummer kliver Anne ensam upp, ställer sig inte på sitt podium utan står längst fram i mitten av scenen och framför balladerna New York och Happy Birthday, Johnny på ett känslosamt vis. En helt ny sida visas upp och rösten som tidigare utrstrålat självsäkerhet och styrka doftar nu vemod och sentimentalitet samtidigt som tekniken fortfarande är fulländad.

Att senaste albumet och denna turné handlar mycket om makt i alla dess former passar St. Vincent perfekt, för är det något hon kan så är det att ha total kontroll och makt över en publik. Med sin mångsidiga röst, uppfinningsrika gitarrspel och självklara utstrålning är det svårt att inte bli totalt förförd och vilja komma djupare in i hennes värld. De få gånger hon visar mänsklighet, till exempel genom ett litet leende är egentligen det enda som talar för att hon inte är någon typ av högre makt.

Betyg: 6/7

Advertisements

Kommentera

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s