Artikel / Konserter / Recensioner

John Maus på Pavilion

Att John Maus inte är klok, det visste vi ju förut(fotbollsfeberreferens till Markoolios Mera Mål), men det gör inte hans spelning på Roskilde mindre imponerande och underhållande.

Att tänka sig att den 38-årige mannen som nyligen doktorerat i politisk filosofi och ser ut som att han har ett kontorsjobb han inte trivs med och ett radhus han hatar ska stå för det hittills mest intensiva framträdandet på årets Roskilde känns ologiskt, men bara i cirka fem sekunder. Det är ungefär den tiden det tar för publiken att förstå att John Maus är helt galen och absolut inte planerar att göra någonting för att ändra på det. Från första till sista tonen står han för total energi och inlevelse.

Konstant headbangande, hoppande och vrålande i nästan en timme kan låta som en mardröm för många, men med John Maus scennär(från?)varo ackompanjerad av medryckande och absurda synthslingor och basgångar blir det för det mesta fantastiskt. Ofta överges låttexten efter bara några rader för att istället ersättas av skrik med mikrofonen riktad mot halsen. Det som gör att hits som The Combine och Touchdown ändå kan urskiljas är främst synthslingorna som vandrar runt på scenen i takt med Maus headbangande.

Under en period försvinner huvudpersonen från scenen och lämnar plats åt ett längre synthsolo, mycket möjligt att det handlade om en välbehövlig paus från manin och när han är tillbaka syns det att energin börjat sina. Headbangandet har gått ner i halvtempo och kanske hade spelningen gynnats av att kapas några minuter för att behålla intensiteten hela vägen in i kaklet. När John Maus väl lämnar scenen har han inte sagt ett ord till publiken, hans jeansskjorta har helt bytt färg till mörkblå och han ser ut som någon som skällt ut chefen på en riktigt slirig firmafest men det är väl det som är priset för att på riktigt gå ALL IN för musiken. Ett pris en ibland önskar att fler vill och kan betala.

Betyg 5/7

 

 

 

Advertisements

Kommentera

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s