Artikel / Konserter / Recensioner

Gorillaz på Orange

Årets sista fest framför Orange, tidigarelagd för att locka så mycket publik som möjligt och ett av världens mest uppfinningsrika och partyvänliga band på scen frontad av en Roskildeälskare av rang. Kunde detta bli annat än magiskt och en perfekt avslutning? Fram till den sista procenten av spelningen var det just perfekt, innan rapparen Del The Funky Homosapien föll av scenen under första versen av avslutningsnumret Clint Eastwood. Bandet fortsatte några takter innan Damon Albarn förstod att det inte skulle gå att avsluta låten och med orden “Thank you so much for a beautiful, beautiful night. Unfortunately, we’ve had a… I don’t know yet.”, chockad lämnade scenen. Ett abrupt och ovärdigt slut på en fantastisk spelning. Del The Funky Homosapien twittrade senare ut att han under omständigheterna mådde bra och vi kunde andas ut och istället för att oroa oss. Även om det mesta av minnet från konserten präglas av de avslutande minuterna kommer här ett försök att återberätta helheten.

Damon kliver upp på scenen iförd engelsk fotbollströja och hur stor min kärlek till Damon än är kan jag inte hjälpa att det hugger till lite i hjärtat. Det är bara timmar sedan Sveriges plågsamt odramatiska uttåg ur VM just mot ett kaxigt England. När M1 A1 rullar igång på riktigt är det dock enkelt att glömma missödet och börja förlora sig i musiken istället. Den lämpliga inledningen med upprepningen av raden “Hello? Is anyone there?” ekar desperat ut över publikhavet och sätter en dystopisk stämning innan huvudriffet sätter igång och konserten tar fart på riktigt. M1 A1 följs av nya Tranz som gör sig bra live och håller energin uppe innan Last Living Souls, Rhinestone Eyes, Tommorow Comes Today och Every Planet We Reach Is Dead följer tätt på varandra. De intensiva refrängerna i Rhinestone Eyes bygger snyggt upp till Damons känslosamma melodicaspel i Tomorrow Comes Today och Every Planet We Reach Is Dead har fått ett nytt slut med körer som upprepar budskapet i låtens titel på ett medryckande sätt.

Kvällens första gästframträdande kommer i form av De La Soul som framför den bisarra Superfast Jellyfish med enorm intensitet. Gästerna är en stor del av Gorillaz helhetsuttryck och efter att den i livesammanhang sällsynta On Melancholy Hill framförsts duggar gästerna tätt. Klubbvänliga Strobelite samt Stylo(med den märkliga Bruce Willis-videon) får hjälp av Peven Everetts själfulla röst och Hollywood av Jamie Principle(dock tyvärr ingen Snoop Dogg, haha). Out Of Body framförs av Moonchild Sanelly, Little Simz lägger knivskarpa verser i Garage Palace och Dirty Harry fulländas av Bootie Brown innan De La Soul är tillbaka för att återigen höja energin, denna gång under Feel Good Inc. Innan bandet lämnar scenen för första gången framförs Souk Eye och Lake Zürich från nya The Now Now. Kanske inte den avslutning som allra mest får publiken att tråna efter mer men efter ett kortare avbrott är de tillbaka. Saturn Barz följs av Kids With Guns innan det absoluta klimaxet i Clint Eastwood ska komma. Resten vet ni redan.

Scenen som Damon styr känns både kontrollerad och öppen på samma gång. Han backar gärna undan och låter gästerna få hela rampljuset samtidigt som inget lämnas åt slumpen. Lekplatsen som är Gorillaz universum blandar genres, känslor och uttryck på ett helt eget sätt, alltid uppbackat av Jamie Hewletts aldrig sinande animationskonst. Rå klubbmusik och sentimentala ballader gifter sig utmärkt och den svåruppnådda helhet som Gorillaz hoppas vara förmedlas verkligen på Orange denna kväll. Damon, bandet, gästerna och bakgrundsanimationerna sammanstrålar och känns som en enad varelse. Bortsett från det bittra slutet var detta en uppvisning av högsta kvalitet och ett perfekt stängning av Orange.

Betyg: 6/7

 

Advertisements

Kommentera

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s