Artikel / Festival / Lyssna / Recensioner

Way Out West 2018

FVI rapporterar i vanlig ordning från Göteborg och Way Out West. Här finner du samtliga recensioner och rapporter från festivalen, häng också med i vårt Twitterflöde som går att hitta till höger eller via länken nedan.

Vår Twitter
Vår guide
Spelschema

Rama Lama Radios avsnitt om festivalen

Recensioner
Arctic Monkeys på Flamingo
Ariel Pink på Pustervik
King Gizzard & The Lizard Wizard på Linné
HOLY på Folk
Kamasi Washington på Flamingo
Thåström på Azalea

Rapporter
Torsdag
Vi ogillar likt många andra den inofficiella fashiontävlingen som ständigt pågår på Way Out West, men inte ens vi kan tycka Grizzly Bears fula pappaoutfit är okej, spelningen var desto bättre. Nils Frahm är himla duktig på klaviatur och spred stora stämningar från festivalens största scen. Oatlys gratis jättelyxiga och goda glass gör att fjolårets vinnare i form av Findus ärtglass har en stor konkurrent. Gratis är gott, glass är gott – sponsorhelvetet är därför stundtals bortglömt. St. Vincent fortsätter att vara världens coolaste människa och den mestadels stela publiken framför Azalea rör henne inte i ryggen. En superproffsig halvgudinna är den enda rättvisa benämningen av Anne Clark. Arctic rebrandade sig som Monkeys och även fast Alex genomvaxade rockiga hår är bortrakat så fortsatte bandet sin utveckling från ett indie- till ett klassiskt rockband och gjorde ingen riktigt nöjd. Ariel Pink gjorde en exklusiv spelning där han inte sög och motbevisade allt och alla som försökt avråda oss från att gå på filurens spelning på Pustervik. Ariel Pink hade det desto svårare när han framför oss på 7-Eleven trodde kortläsaren hade touchskärm och försökte upprepade gånger slå in sin pinkod till personalens stora förtvivlan. Hela Arctic Monkeys hängde på Pustervik som förvandlades till en tävling att stå nära bandet och inte glo för mycket, en väldigt oglamorös kväll för bandet vars torsdagskväll i Göteborgs lär ha varit lika minnesvärd som deras spelning. Antingen beror det på att Arctic Monkeys inte längre är jätteheta och inte heller var jättebra men publikhaven såg glesa ut under hela dagen och det återstår att se hur det gått med biljettförsäljningen. Om inte annat lär vi veta efter Kendricks spelning på fredagen. Vi bor jättenära området och mycket talar för att det kommer bli det roligaste Way Out West på väldigt länge, farväl Johanneberg, du är inte saknad.

Fredag
Linnétältet fortsatte att vara festivalens ohotat bästa scen när King Gizzard & The Lizard Wizard stod för en stereotyp men högkvalitativ psykedelisk rockspelning. Vi kände oss gamla när vi såg kön till entrén strax innan Fricky skulle spela. Lily Allen började mycket lovande med LDN innan material från nysläppta No Shame introducerades med “it’s from my new album, it’s sold very poorly” och det var tyvärr inte svårt att förstå varför. Allen är charmig och äldre materialet håller än, brittisk partymorsa-auran är något extra och en möhippa på Ibiza känns inte långt borta. M.I.A. var MIA innan en halvtimme hade gått men stod sedan för en av festivalens mest energiska och airhorn-tätaste konserter. Kendrick Lamar drog största och mest engagerade publikhavet hittills, SJ-tornet rekommenderas för oss som gillar att se andra stora folkmassor ha kul. Folks Foajé är både ett helvete som i jättevarmt men också ett helvete för akterna som tvingas spela där och får sämsta förutsättningarna möjligt för deras Way Out West-spot.

Lördag
Kamasi Washington bjuder på årets mysigaste stämning. Festivalens skickligaste musiker blandar svårtillgänglig jazz med simpelt dansanta melodier. Att Moodymann bjuder främre raderna på sprit är en enkel men väldigt uppskattad publikflört. Bäst är dock att vår ena halva hittade sin dubbelgångare i publiken.  Yaeji lockar Dungens kanske största publik. Även om Thåström kontrollerar vädret och beställt helvetesregnet slår det verkligen aldrig fel att sista WOW-dagen alltid blir en dyngsur historia. Kön utanför Yaki-Da på kvällen var längre än hela Avenyn och festivalhelgen avslutas i ett traditionsenligt antiklimax.

Advertisements

Kommentera

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s