Artikel / Nyheter / Recensioner

Thåström på Azalea

Foto: Hanna Brunlöf

När Thåström äntrar Azaleascenen för dess sista framträdande 2018 håller det klassiska sista-dagen-på-wow-regnet ett hårt grepp om festivalen. Det är dock en hängiven inplastad skara som ställt sig framför scenen i Slottsskogen för att se en av landets allra främsta legender. 61-åriga Thåström har varit aktuell i fyrtio år och har under 10-talet ännu en gång återuppfunnit sig själv samt etablerat sig som en av landets främsta liveartister.
Den industriella, mörkare och explosiva Thåström nådde kanske sin peak med 2012 års Beväpna dig med vingar och turnén runt den. Scenen var då fyllt av skrot och korn som Thåström mer än gärna slog på när han inte var upptagen att totalt låta musiken ta honom bort dit nu Thåström befinner sig när han faller in i sin transdans. Fjolårets Centralmassivet och även Den morronen har aldrig nått till samma nivå som Beväpna dig med vingar och även fast Thåström är en av de mest elektriska akten man kan se på en scen har det blivit mer minimalistiskt och rått samt generellt långsammare. Intensiteten från turnén kring 2012 års album är mer sällan förekommande och vinterns turné skvallrade om att det bästa kanske var över, trots att det fortfarande var väldigt bra.
Thåström är en mästare av att göra sitt gamla material aktuellt igen och spelningen på Way Out West är inget undantag. Favoritrecepetet som för tillfället bemästras av Jocke T och hans överlägsna band är att bygga upp massiva ljudbilder som smygande eskalerar i bakgrunden av Thåströms fasta raspiga stämma som låter bättre och starkare än under vinterns turné. Detta eskalerande exemplifieras inte minst i Alltid va på väg som blir en urkraft när regnet börjar falla allt tyngre desto större spänningarna och ljudväggen blir. Eftersom andra av varandra oberoende bevis talar för att Thåström är Gud blir det nästan ett kusligt framträdande och kanske hade bara svenska jordbruket behövt boka Thåström för att lösa sommarens kris. Det är under dessa aktualiserade nummer av guldkorn från katalogen konserten sprakar som allra mest, näst sista Alla Vill Till Himlen låter farligare än någonsin och tillhör en av festivalens absoluta höjdpunkter.
En tredjedel av setlisten består av spår från pulserande och bluesiga Centralmassivet, det både låter och framförs snyggt men när speltiden är ynka 70 minuter blir denna del något för dominant för att detta verkligen ska få vara en full uppvisning av Thåström. Thåströms integritet är dock imponerande och genom att ständigt återuppfinna sig själv och ge varje turné och spelning en röd tråd där gammalt material blir aktuellt och knyts ihop musikaliskt med nytt vilket gör varje turné speciell. Thåström hade på pappret kunnat vara en jukebox-bokning, bokad för att framföra sina gamla hits och skapa nostalgi med samma setlist senaste 20 åren. Detta har aldrig funnits på kartan för Joakim. Det är en ynnest varje gång man får uppleva den åldrande men lika aktuella och energiska Thåström, med en passion och kontrollerat kaos i sina framföranden som framkallar både ösregn och gåshud.
Höjdpunkterna under spelningen är många men inte minst under Jag är en idiot och Ingen sjunger blues som Jeffrey Lee Pierce är en studsande Thåström i högform och det mörknande genomblöta Slottsskogen är en alldeles utmärkt kuliss. Kort biografi med litet testamente är med sina tio år på nacken och givna del i en Thåström-konsert sen dess numera en klassiker och kanske den största symbolen för vad Thåström live är och inte vad det på pappret kunde varit. Det borde egentligen vara en tidsfråga innan den 61-åriga ikonen inte längre orkar hålla denna kvalitet, energi och konstnärliga kvalitet uppe. Känslan är dock att det aldrig kommer att hända, utan att Thåström med band bara kommer fortsätta utvecklas efter förutsättningar och fortsätta hänföra oss på nya sätt. Hur det någonsin skulle kunna bli ointressant är i alla fall under spelningen på Way Out West helt otänkbart.

Betyg: 5/7

Advertisements

Kommentera

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s