Artikel / Nyheter

FVIndies guide till Popaganda 2018

Sommarens sista fest och kanske bästa ölhageshäng står Popaganda i vanlig ordning för. För att förenkla det logistikprojekt som det kan vara att ta sig mellan scener och barer i rätt tid har vi satt ihop en liten guide till helgens festival.

Popaganda inleds traditionsenligt med “lyckliga timmar” i ölhagen vilket i år ackompanjeras av ingen mindre än den extremt Popaganda-kompatibla bokningen Jens Lekman (14.45, Stora scenen). Duon Pale Honey (15.30, Lilla) har sedan 2015 års självbetitlade debutalbum ständigt tagit nya steg, och fjolårets uppföljare Devotion såg Nelly Daltrey och Tuva Lodmark ta sin raka men kraftfulla indierock till nya nivåer. Under sommaren har man varit en given del av den svenska festivalsommaren och att en av de klarast lysande stjärnorna på den svenska indiehimlen också spelar på avslutande Popaganda känns inte mer än rätt. Smit från jobbet tidigt och missa inte Pale Honey vars musik gör sig allra bäst live.

Fredagen bjuder på ett starkt startfält trots att poolaktiviteten bytts från lagkapp till den nya Pool Sessions. Pool Sessions innebär att en artist om dagen kommer spela på en FLYTANDE SCEN i stora poolen. En dream come true för oss sedan konceptet upptäcktes genom Green Days spelning under liknande förutsättningar i Simpsonsfilmen, förhoppningsvis blir detta något mer lyckat men rent spontant säger vi ja till fler flytande scener! Artisterna och speltiden hålls i skrivande stund hemliga men då Popaganda aldrig bjuder på några krockar är det bara att hålla sig i krokarna. Vad vi dock vet är att svenska stjärnskotten fortsätter att dominera eftermiddagen under fredagen på Popaganda. Sarah Klang (16.15, Stora) tillhör ett av årets största genombrott och likt Hanna Järver (17.00, Lilla) är man del av en ny stark generation som bara väntar på att ta över.

Att den första dagen av två är mer anpassad till vår smak fortsätter blir än tydligare när spelschemat bara sådär radar upp svenska kvalitetsstämplade och ständigt utvecklande Little Dragon (17.30, Stora) och shoegaze-ikonerna Slowdive (18.30, Lilla). Halv åtta hos Popaganda-ankan blir det sedan nostalgifest när inga mindre än Franz Ferdinand kliver på en svensk scen för första gången sedan 2009. Då var det Hultsfred som gällde och att man delade översta raden tillsammans med The Killers och Kings Of Leon är en tidsmarkör om något. Att Hultsfred strax därefter gick i konkurs och att bandet inte spelat i Sverige sedan dess är även det en tidsmarkör. Oavsett vad är Franz Ferdinand ett av de mest inflytelserika banden från 00-talets indierock som vi personligen är formade av. Inte minst debutalbumet kommer för alltid att ha en kultförklarad plats i dess musikhistoria. I våras släppte skottarna sitt femte album Always Ascending och efterföljande turné har hyllats stort som en återgång till gammal form och en ny relevans. Lovord som får oss att än mer se fram emot bandets spelning på Popaganda, en spelning vi medvetet eller omedvetet väntat på i många år.

Efter att Franz Ferdinand riffat klart och traditionsenligt avslutat med den explosiva This Fire tar ytterligare en nostalgispelning vid. Caesars (20.40, Lilla) har inte släppt ett album på tio år och officiellt legat på is sedan 2012 men återvände i våras med en överraskningsspelning på Riche. Ett av Sveriges främsta britpop-influerade band som blivit något bortglömda. Meriter som 2002 års Love For The Streets, innehållande bland annat Jerk It Out, Candy Kane och Over ‘fore It Started kommer säkerligen väcka många minnen till liv för de som var indiekids under 00-talets början.

Dagen avslutas sedan med ytterligare en hemmaprodukt i form av First Aid Kit (21.45, Stora), något som personligen inte engagerar oss jättemycket men säkerligen kommer bjuda på en fin stund för berörda. Efterfesten håller sedan hus i Nobelberget där Popaganda-veteranerna Shout Out Louds, nya hypen för folk som gillade Kent jättemycket Junior Brielle och alternativa popduon Vulkano. En stabil fortsättning på Popagandas mycket stabila fredagsschema som innehåller såväl nostalgi, nutid och framtid – förutsättningar som möjliggör förutsättningar för den bästa Popaganda-dagen på år.

Lördag

Dag två har omvänd potential och kanske möjlighet att bli den sämsta Popagandadagen på år, i alla fall för oss. Dagen börjar med svenska poplöftet Lova (13.45, Lilla) innan Linnea Henriksson (14.15, Stora) förhoppningsvis kör en backtracktyngd version av årets VM-låt Bäst när det gäller och bjuder in till ironisk allsång i det som kanske är årtiondets konstigaste text.

Klassiska “spännande brittisk indiepop”-bokningen Pale Waves (15.15, Lilla) som knep en femteplats på BBC:s Sound of 2018-lista och vann NME:s Under The Radar-omröstning på NME Awards kommer garanterat frälsa alla som gillar gränslandet mellan indie och kommers.

Innan dagens absoluta och kanske enda höjdpunkt Metronomy (19.30, Stora), följer en rad halvintressanta akter. Sveriges nya hip-hophopp(snyggt ord va?) Mwuana (16.10, Stora) följs av Tove Styrke (17.45, Stora), en av få som verkligen lyckats tvätta bort Idol-stämpeln och australiensiska chillwavebandet Parcels (18.45, Lilla).

Metronomy har sedan bildandet strax innan millenieskiftet ständigt överraskat publiken med nyskapande låtar och remixer av allt mellan Lady Gaga och Klaxons. Kända för sina liveframträdanden späckade med dansnummer, klädljusshow och snabba strobes lär de inte göra någon danssugen på Eriksdalsbadet besviken.

Kvällen avslutas sedan med säkra men tråkiga bokningarna Jenny Wilson (20.40, Lilla) och Veronica Maggio (21.45, Stora) innan det är dags för en hiphoptyngd kväll på Nobelberget.

Lördagens efterfestival och sommarens allra sista fest avslutas med svensktrion AMWIN, Lorentz och Joy, perfekt för den som till skillnad från Jimmie Åkesson fortfarande tycker att P3 är en mycket bra radiokanal.

Advertisements

Kommentera

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s